MULTILATERAL TRADE RESTRICTED
MTN.GNG /NG7/W/61

NEGOTIATIONS 16 November 1989
THE URUGUAY ROUND Special Distribution

Group of Negotiations on Goods (GATT)

Negotiating Group on GATT Articles

ARTICLE II:1(b): LEGAL QUESTIONS

Note by the Secretariat

1. During the discussion of Article II:1(b) at the thirteenth meeting of
the Negotiating Group the secretariat was asked to provide advice on two
issues of a legal nature arising from the proposal that "other duties and
charges" (ODCs) should henceforth be recorded in tariff schedules. This
note is provided in response to these requests.

Legal procedures for changing the applicable date

2. The first request concerned the "applicable date" as of which ODCs are
bound. It had been suggested that the Group might agree on a uniform
applicable date, so that all ODCs would be bound at the rate prevailing on
that date (with the proviso that such rates could not be in excess of
previously bound rates). For example, it might be agreed that the
applicable date should be the date of the Uruguay Round tariff protocol or
the Punta del Este Declaration. Noting these suggestions, some delegations
pointed out that a new definition of the applicable date could be seen as
an amendment of Article II:1(b), which speaks of "other duties or charges
imposed on ..... the date of this Agreement”. They asked if an agreement
on Article II:1(b), incorporating a new definition of the applicable date,
could take the form of a decision by the CONTRACTING PARTIES or if it would
be necessary to amend the text of the Article through formal amendment
procedures.

3. It is clear that if the Grcup were to recommend, and the CONTRACTING
PARTIES to decide, that the applicable date for ODCs should henceforth be
that of the Uruguay Round protocol or some other recent date, the rule set
forth in Article II:1(b) would cease to apply: the present understanding
that the applicable date is that of the first incorporation into the GATT
of the tariff binding in question would be superseded and the phrase "the
date of this Agreement” in Article II:1(b) would be inoperative.

4. An agreement to make such a change could take several different forms.
If it were decided to amend the text of Article II it would be necessary to
follow the formal amendment procedures set out in Article XXX. Since
Article II is in Part I of the General Agreement this means that an
amendment protocol would have to be formally accepted by each individual
contracting party in order for the change to come into force. However it
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would be possible to introduce and implement a new definition of the
applicable date without formally amending the Article. Such an agreement
could take the form of a decision by the CONTRACTING PARTIES, or by the
Council acting on their behalf, under Article XXV. Legal changes have been
introduced in this way on several occasions. For example, the introduction
of the "Enabling Clause" (the Decision on Differential and More Favcurable
Treatment, Reciprocity and Fuller Farticipation of Developing Countries)
authorised the grant of new preferences expressly forbidden by Article I:1.
Nevertheless the Enabling Clause was adopted by a consensus decision of the
CONTRACTING PARTIES, and the text of Article I has not been amended.

5. Other decisions by the CONTRACTING PARTIES which have changed legal
obligations set out in GATT provisions include the Declaration on Trade
Measures Taken for Balance-of-Payments Purposes (L/4904), which extended
the scope of consultations in the Balance-of-Payments Committee to cover
"all restrictive import measures taken for balance-of-payments purposes”.
Many decisions regarding the definition of the applicable date itself have
alsc been taken by the CONTRACTING PARTIES - for example, in the Kennedy
and Tokyo Round tariff protocols, which explicitly interpret Article
II:1(b) and (c) (NG7/W/53 para 9) and in all accession protocols. It
should be noted that all of these decisions were adopted by consensus.

6. A new definition of the applicable date could thus be introduced by a
consensus decision of the CONTRACTING PARTIES. It would have the same
legal effect as an amendment of Article II:1(b) and its status would be
precisely the same if the decision were taken by the Council on behalf of
the CONTRACTING PARTIES. There would be considerable advantage in
proceeding by means of a decision, since securing the agreement of all
contracting parties to an amendment protocol would be an extremely lengthy
process.

Certification Period for Recorded QDCs

7. The second request for secretariat advice concerned the right to
challenge the legal validity of other duties and charges as recorded in
rariff schedules. The point had been made that the inscription of ODCs in
schedules would not establish their legality in terms of consistency with
other GATT obligations, and that it should always remain possible for third
countries to challenge the legal character of any particular charge. (See
NG7/W/53 para 20). However it had also been suggested that the consistency
of a recorded charge with the obligation under Article II:1(b) - that is to
say whether the level recorded is not higher than the originally bound
level, cor indeed whether such a charge existed at the time of the original
binding - might be regarded as being established if it were not challenged
within an agreed period, such as three years from the date of inscription.
This would mean that after this period the ODCs recorded in schedules would
become definitive in the same way that customs duties themselves become
definitive if not challenged within three months of the circulation of the
relevant documentation by the secretariat.
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8. The question put to the secretariat was whether a limitation in time
of the right to challenge the level of an ODC, to three years cr some other
agreed period, would amount to a curtailment of the right of contracting
parties to invoke Articles XXII and XXIII.

9. An agreement that the right to challenge the level of an ODC should
lapse after three years would not formally curtail the right to invoke
Articles XXII and XXIII. The right to seek consultations or the creation
of a panel would in thecry still exist. But it seems clear that it could
not be invoked effectively: a panel would presumably find that an ODC,
having been recorded in the schedule for more than three years, could no
longer be challenged. However, this would not be a new departure or the
creation of a precedent. As noted above, changes in tariff rates cease to
be open to challenge 90 days after the circulation of the relevant
documentation to all contracting parties - and it should be noted that the
90-day certification period applies not merely in the case of tariff
concessions bilaterally negotiated but also to unilateral modifications and
rectifications of schedules. The reason for which the CONTRACTING PARTIES
have found it desirable to accept this limitation is presumably that the
advantage of certitude in tariff schedules is thought to outweigh the
surrender of an unlimited right to challenge them.

10. The argument might also be formulated in terms of the substantive
rights of the notifying country rather than in terms of the procedural
rights of third countries. It could be argued that a contracting party,
having recorded its ODCs, should have the right tc have them accepted as
definitive unless evidence to the contrary is brought forward within a
reasonable period; otherwise their legal status would remain permanently
unsettled and the obligation to provide evidence of their consistency with
formerly bound levels would persist indefinitely.



